Znani nominiranci za Cankarjevo nagrado 2024!

25. aprila ob 13h smo izvedeli, kdo so nominiranci za letošnjo Cankarjevo nagrado. Strokovna žirija za Cankarjevo nagrado v sestavi dr. Alenka Koron, dr. Mateja Pezdirc Bartol (predsednica), Simona Semenič, dr. Igor Divjak in dr. Tomaž Toporišič, je v ožji izbor uvrstila pet knjig: med nominiranimi so Aleš Šteger, Anja Mugerli, Denis Škofič, Mateja Gomboc in Pia Prezelj. Dobitnika oziroma dobitnico nagrade bomo razglasili na slovesni podelitvi, ki bo 30. maja ob 19.30 v Cankarjevem domu na Vrhniki. Slovesnost bo prenašal Program Ars.

Razglasitev nominacij za Cankarjevo nagrado, 25. april 2024. Od leve proti desni: Denis Škofič, Mateja Pezdirc Bartol (predsednica žirije), Pia Prezelj. Fotografija: Dnevnik / Tomaž Skale.

Utemeljitve (pdf) nominacij za Cankarjevo nagrado 2024.

Cankarjeva nagrada 2023 Mojci Kumerdej za zbirko kratkih zgodb “Gluha soba”

Cankarjeva nagrada za najboljše izvirno literarno delo minulega leta je letos pripadla zbirki kratkih zgodb Mojce Kumerdej z naslovom Gluha soba (Goga).

Četrta podelitev Cankarjevih nagrad, Vrhnika, 7. maja 2023. Nagrado je letos prejela pisateljica Mojca Kumerdej. Foto Jaka Gasar (Dnevnik).

Nagrado podeljujejo SC PEN, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Univerza v Ljubljani, Znanstvenoraziskovalni center SAZU in Občina Vrhnika kot donatorica nagrade; sestavljajo jo priznanje (oblikovalca Jerneja Kejžarja), utemeljitev in denarni del v višini 7.000 evrov; sponzorka nagrade je Krka, d. d., Novo mesto.

Žirijo so sestavljali profesor Ivan Verč (predsednik), dr. Alenka Koron, dr. Darja PavličAlja Predan in akademik Niko Grafenauer. Za Cankarjevo nagrado so bili nominirani še Katja Gorečan za Materinsko knjižico (LUD Literatura), Adriana Kuči za Ime mi je Sarajevo (Litera), Lado Kralj za Ne bom se več drsal na bajerju (Beletrina) in Mirana Likar za Žensko hišo (Goga). 

Pogovor pred podelitvijo. Od leve: Diana Pungeršič, Katja Gorečan, Jožica Avbelj (za Lada Kralja), Adriana Kuči, Mojca Kumerdej in Mirana Likar. Foto Jaka Gasar (Dnevnik).

Nagrado je bila podeljena v nedeljo zvečer v Cankarjevem domu na Vrhniki. Podelitev je prenašal medijski partner program Ars (https://365.rtvslo.si/arhiv/neposredni-prenos/174955866), medijski partner Dnevnik ji je namenil precej vrstic in strani, posnetek video prenosa je dostopen tudi na You Tubu.

Znani nominiranci za Cankarjevo nagrado 2023!

20. aprila opoldne smo izvedeli, kdo so nominiranci za letošnjo Cankarjevo nagrado. Žirija v sestavi dr. Alenka Koron, dr. Darja Pavlič, Alja Predan, akademik Niko Grafenauer in prof. Ivan Verč kot predsednik so v ožji izbor uvrstili pet knjig: med nominiranimi so Katja Gorečan, Lado Kralj, Adriana Kuči, Mojca Kumerdej in Mirana Likar. Dobitnika oziroma dobitnico nagrade bomo razglasili na slovesni podelitvi, ki bo 7. maja ob 18.00 v Cankarjevem domu na Vrhniki.

Mojca Kumerdej, Mirana Likar,  Adriana Kuči, Jožica Avbelj ( v imenu Lado Kralja), Katja Gorečan

- 20.04.2023 – Društvo slovenskih pisateljev – predstavitev nominiranih knjig za Cankarjevo nagrado, najboljše literarno delo minulega leta.
 
//FOTO: Bojan Velikonja
Mojca Kumerdej, Mirana Likar, Adriana Kuči, Jožica Avbelj ( v imenu Lada Kralja) in Katja Gorečan na predstavitvi nominiranih knjig za Cankarjevo nagrado 2023. Foto: Bojan Velikonja / Dnevnik.

Utemeljitve (pdf) nominacij za Cankarjevo nagrado 2023.

Literarni večer ob razpisu Cankarjeve nagrade 2022

V četrtek, 1. decembra, je v dvorani SC PEN in DSP Upravni odbor Cankarjeve nagrade (v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana) pripravil literarni večer ob letošnjem razpisu  nagrade. 

O Cankarju, predvsem pa o svojem pripovedništvu, so pripovedovale pisateljice Jedrt Maležič, Selma Skenderović in Ajda Bračič, avtorice, ki so letos objavile zelo različne, a še kako zgovorne knjige Križci, krožci, Zakaj molčiš, Hava? in Leteči ljudje. Čelistka Barbara Nagode je dogodek zaokrožila z glasbenimi točkami D. Popperja, J. S. Bacha in E. Morriconeja.

Ajda Bračič, Selma Skenderović in Jedrt Maležič (Foto: Mojca Nidorfer)
Barbara Nagode (Foto: Mojca Nidorfer)

Cankarjeva nagrada 2022 Simoni Semenič za zbirko dram “Tri igre za punce”

V nedeljo, 8. maja 2022, nekaj dni pred Cankarjevim rojstnim dnem, je bila v Cankarjevem domu na Vrhniki že tretjič podeljena Cankarjeva nagrada za najboljše literarno delo minulega leta. Dobitnica nagrade je – po odločitvi žirije v sestavi dr. Alenka Koron, dr. Darja Pavlič, Alja Predan, akademik Niko Grafenauer in profesor Ivan Verč – dramatičarka in performerka Simona Semenič, avtorica zbirke dramskih besedil Tri igre za punce. Nagrajenka v nagrajeni zbirki samosvoje in izvirno tematizira žensko vprašanje.

Simona Semenič, prejemnica Cankarjeve nagrade 2022 za dramsko zbirko Tri igre za punce. Velika dvorana Cankarjevega doma na Vrhniki, 8. maj 2022. Fotografija Luka Cjuha / Dnevnik.

Cankarjevo nagrado (leta 2019 so jo soustanovili Slovenski center PEN, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Univerza v Ljubljani, Znanstvenoraziskovalni center SAZU) sestavljajo priznanje (oblikoval ga je Jernej Kejžar), utemeljitev (delo žirije) in denarna nagrada v višini 10.000 evrov (donirata jo Občina Vrhnika in Cankarjeva knjižnica Vrhnika). 

Na podelitvi sta ob Simoni Semenič nastopila nominiranka Nina Dragičević (avtorica pesniške zbirke To telo, pokončno) in Dušan Šarotar (z romanom Zvezdna karta), njihov pogovor je usmerjala Diana Pungeršič. Zbrane je pozdravil župan Vrhnike Daniel Cukjati, dr. Alojzija Zupan Sosič je v slovesnem nagovoru ponazorila aktualnost Cankarja, za glasbeno podobo dogodka pa sta z deli sodobnih slovenskih skladateljev poskrbela tolkalca Alenka Jezernik in Inti Pucihar.

Naslednja podelitev Cankarjeve nagrade bo čez leto dni, 7. maja 2023, na Vrhniki – organizatorji pa obljubljajo manjše presenečenje.

Podelitev Cankarjeve nagrade 2022 (Vrhnika, Cankarjev dom, 8. maj, 16.00)

Leto je naokrog in spet, že tretjič, bomo podelili Cankarjevo nagrado za najboljše literarno delo minulega leta.

Nagrado so kot poklon Ivanu Cankarju in sodobni slovenski književnosti soustanovili Slovenski center PEN (kot pobudnik), Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Univerza v Ljubljani in Znanstvenoraziskovalni center SAZU; Občina Vrhnika je njena glavna donatorica, letos pa del nagrade prispeva tudi Cankarjeva knjižnica Vrhnika. Tako bo nagrajenec oziroma nagrajenka ob priznanju in utemeljitvi dobil(a) tudi denarno nagrado v višini 10.000 evrov.

Leta 2020 smo nagrado podelili prvič (dobil jo je Sebastijan Pregelj za roman V Elvisovi sobi), lani drugič (dobitnik je bil Gašper Kralj za roman Škrbine), letos pa se za nagrado potegujejo pesnica in glasbenica Nina Dragičević (s pesnitvijo To telo, pokončno), dramatičarka in performerka Simona Semenič (z dramsko zbirko tri igre za punce) ter pisatelj in fotograf Dušan Šarotar (s pripovednim delom Zvezdna karta).

Nagrado bomo podelili na prireditvi v Cankarjevem domu na Vrhniki na Tržaški 25 v nedeljo, 8. maja ob 16. uri. Če vas bo ustavilo slabo vreme, lahko podelitev spremljate na programu Ars in video prenos tudi  na njegovih platformah, zagotovo pa bo o njej izčrpno poročal še drugi medijski partner, časnik Dnevnik.

Na prireditvi bosta nastopila glasbenika Inti Pucihar in Alenka Jezernik s skladbami Petra Šavlija, Žige Petriča in Matije Krečiča, župan Vrhnike Daniel Cukjati bo pozdravil občinstvo, Cankarjevo črtico “Zjutraj” bo interpretiral dramski igralec Blaž Šef, slavnostna govorka bo dr. Alojzija Zupan Sosič, z nominirankama in nominirancem se bo pogovarjala Diana Pungeršič, o nagrajenki oziroma nagrajencu pa bo med prireditvijo odločala žirija v sestavi dr. Alenka Koron (ZRC SAZU), dr. Darja Pavlič (Univerza v Ljubljani), Alja Predan (predstavnica Upravnega odbora Cankarjeve nagrade), akademik Niko Grafenauer (SAZU) in prof. Ivan Verč kot predsednik (SC PEN).

Za podelitev Cankarjeve nagrade skrbi Upravni odbor v sestavi izredna članica SAZU Nina Šenk, podpredsednica dr. Alojzija Zupan Sosič (Univerza v Ljubljani), Sonja Žakelj (predstavnica Občine Vrhnika), dr. Marijan Dović (ZRC SAZU) in predsednik Marko Golja (SC PEN).

Najlepše pri Cankarjevi nagradi pa je, da pri njej sodeluje in pomaga vsako leto vse več ljudi.

Znani nominiranci za Cankarjevo nagrado 2022!

21. aprila opoldne smo izvedeli, kdo so nominiranci za Cankarjevo nagrado. Žirija v sestavi dr. Alenka Koron, dr. Darja Pavlič, Alja Predan, akademik Niko Grafenauer in prof. Ivan Verč kot predsednik so v ožji izbor uvrstili pesnico Nino Dragičević, dramatičarko Simono Semenič in pisatelja Dušana Šarotarja.

Nina Dragičević je nominirana za pesniško zbirko To telo, pokončno (Center za slovensko književnost), Simona Semenič za dramsko zbirko tri igre za punce (Beletrina) in Dušan Šarotar za roman Zvezdna karta (Goga).

Dušan Šarotar, Simona Semenič in Nina Dragičević ob razglasitvi nominacij

Nagrada, ki so jo soustanovili SC PEN, SAZU, Univerza v Ljubljani in ZRC SAZU, bo letos podeljena tretjič. Podelitev bo 8. maja ob 16. uri na Vrhniki: v primeru lepega vremena v Cankarjevem Lazu, v primeru slabega pa v Cankarjevem domu Vrhnika. Ob diplomi in utemeljitvi bo nagrajeni avtor oziroma nagrajena avtorica dobil(a) tudi denarno nagrado v višini 10.000€. Nagrado donirata Občina Vrhnika in Cankarjeva knjižnica Vrhnika.

Utemeljitve (pdf) nominacij za Cankarjevo nagrado 2022.