Cankarjeva nagrada 2024 Denisu Škofiču za pesniško zbirko “Tuskulum”

V četrtek, 30. maja zvečer smo v Cankarjevem domu na Vrhniki petič podelili Cankarjevo nagrado. Žirija, ki je v ožji krog izbrala pet knjig, romane Mateje Gomboc Gorica, Anje Mugerli Pričakovanja, Pie Prezelj Težka voda, esejistično zbirko Aleša Štegra Na mestu napisano in pesniško zbirko Denisa Škofiča Tuskulum, je prvič v kratki zgodovini Cankarjeve nagrade izbrala pesniško zbirko. Odločitev so člani žirije dr. Alenka Koron, Mateja Pezdirc Bartol (predsednica), Simona Semenič, dr. Igor Divjak in dr. Tomaž Toprorišič utemeljili takole:

V svoji tretji pesniški zbirki Tuskulum Denis Škofič nadaljuje samosvoje pesniško potovanje, ki ni povezano z nobeno izmed osrednjih slovenskih pesniških šol. Tuskulum, ki pomeni zavetišče, je predvsem njegov lastni jezik, ki se razpira v različne govorne registre,  spaja se z govorico ljudi, ki jih je srečal in jih srečuje na svoji življenjski poti, predvsem pa se v povezavi z naravo rodnega Prekmurja razpira mitološkim svetovom, legendam in bajkam. Te Škofič razgrajuje in predeluje v nove mite in nove metaforične možnosti. Čutiti je, da je kot izkušen ribič natančen opazovalec narave. Različne plasti vodnih tokov, valovanje drevesnih krošenj ter pestro življenje živali pod vodo in na nabrežju se prelivajo v razgiban ritem njegovih verzov. A ta poezija ni eskapistična. V njenem središču je sodobni človek v postindustrijskem svetu, ki se ves čas spreminja. Domači miti se navezujejo tudi na številne sodobne literarne reference, tako domače kot tuje, in zavetišče ni nekaj, kar bi bilo dano samo po sebi, ampak si ga je treba s pesniškim delovanjem in trudom za boljše sobivanje vedno znova izboriti. Tisto, kar je avtorju v pomoč in kar ga vodi, je velika ljubezen do slovenskega jezika, ki jo začutimo v vsaki pesmi zbirke.

Peta podelitev Cankarjevih nagrad, Vrhnika, 30. maja 2024. Nagrado je letos prejel pesnik Denis Škofič. Foto Jaka Gasar (Dnevnik).

Peta podelitev Cankarjevih nagrad, Vrhnika, 30. maja 2024. Nagrado je letos prejel pesnik Denis Škofič. Foto Jaka Gasar (Dnevnik).

Na podelitvi so nastopili Mešani pevski zbor Ivan Cankar Vrhnika in klavirski Trio Rupnik, dramski igralec Jernej Gašperin v dvojni vlogi, kot povezovalec in kot interpret Cankarjeve črtice Ob zori, z nominiranimi se je pogovarjala dr. Alojzija Zupan Sosič, zbrane je pozdravil vrhniški podžupan Mirko Antolović, nagovoril pa slavnostni govorec pesnik in pisatelj Dušan Šarotar. Dogodek sta prenašala Program Ars in video kanal ZRC SAZU.