Cankarjeva nagrada 2022 Simoni Semenič za zbirko dram “Tri igre za punce”

V nedeljo, 8. maja 2022, nekaj dni pred Cankarjevim rojstnim dnem, je bila v Cankarjevem domu na Vrhniki že tretjič podeljena Cankarjeva nagrada za najboljše literarno delo minulega leta. Dobitnica nagrade je – po odločitvi žirije v sestavi dr. Alenka Koron, dr. Darja Pavlič, Alja Predan, akademik Niko Grafenauer in profesor Ivan Verč – dramatičarka in performerka Simona Semenič, avtorica zbirke dramskih besedil Tri igre za punce. Nagrajenka v nagrajeni zbirki samosvoje in izvirno tematizira žensko vprašanje.

Simona Semenič, prejemnica Cankarjeve nagrade 2022 za dramsko zbirko Tri igre za punce. Velika dvorana Cankarjevega doma na Vrhniki, 8. maj 2022. Fotografija Luka Cjuha / Dnevnik.

Cankarjevo nagrado (leta 2019 so jo soustanovili Slovenski center PEN, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Univerza v Ljubljani, Znanstvenoraziskovalni center SAZU) sestavljajo priznanje (oblikoval ga je Jernej Kejžar), utemeljitev (delo žirije) in denarna nagrada v višini 10.000 evrov (donirata jo Občina Vrhnika in Cankarjeva knjižnica Vrhnika). 

Na podelitvi sta ob Simoni Semenič nastopila nominiranka Nina Dragičević (avtorica pesniške zbirke To telo, pokončno) in Dušan Šarotar (z romanom Zvezdna karta), njihov pogovor je usmerjala Diana Pungeršič. Zbrane je pozdravil župan Vrhnike Daniel Cukjati, dr. Alojzija Zupan Sosič je v slovesnem nagovoru ponazorila aktualnost Cankarja, za glasbeno podobo dogodka pa sta z deli sodobnih slovenskih skladateljev poskrbela tolkalca Alenka Jezernik in Inti Pucihar.

Naslednja podelitev Cankarjeve nagrade bo čez leto dni, 7. maja 2023, na Vrhniki – organizatorji pa obljubljajo manjše presenečenje.